Sarah Bannan - Súlytalanul

10:56:00 PM

Sarah Bannan regénye sok fontos témát jár körbe. A Súlytalanul főszereplői mind középiskolások, ahol a zaklatás, a másiknak való megfelelés, a beilleszkedés, és a kamaszkori bizonytalanságok sokszor előfordulnak. A Súlytalanul a maga durva valójával megmutatja, hogy milyen kemény is lehet az iskolai közeg. A Ciceró által megjelentetett könyv úgy meséli el Carolyn Lessing történetét, hogy felnyitja mindenkinek a szemét, aki a olvassa ezt a történetet.

A Blogturné Klub 5 bloggere is végigjárta Carolyn útját, és mesélt nektek Sarah Bannen könyvéről. Tarts velünk te is, mert a turné végén lehetőség van megnyerni a könyvet.

Sarah Bannan - Súlytalanul

Kiadó, megjelenés

Ciceró Könyvstúdió, 2016

Oldalszám

321

Fordító

Heinisch Mónika

Önálló kötet


Fülszöveg

Carolyn Lessing érkezése előtt nem sok minden történt az alabamai Adamsville-ben. Az emberek minden héten a futballcsapatuk győzelméért imádkoztak a vacsoraasztalnál és az iskolai gyűléseken. A legszexisebb Adams Gimis lányok listája évente frissült a szavazatok alapján, és a hatalmi viszonyok is annak megfelelően alakultak. A diákok az íratlan szabályok fényében élték mindennapjaikat, ügyelve például arra, hogy pomponlányok nem lógnak együtt az úszókkal, végzősök nem randiznak elsősökkel. Mindez törvényszerű volt addig, amíg be nem toppant az új lány.

Carolynról csak annyi derült ki a közösségi médiából, hogy New Jerseyből költözött át, és 1075 barátja van. A tengerpartokon készült fotókon olyan gyönyörűen festett a fiúbarátaival együtt, mint az Abercrombie cég modelljei. A való életben azonban jóval több volt ennél. Tökéletes.


A SÚLYTALANUL visszaránt minket a sötéten gomolygó kamaszkorba, amelyről Sarah Bannan riasztó, de hiteles képest fest első regényében.


Bevallom nem szoktam borító alapján könyvet választani, de le kell szögezzem az elején, hogy Sarah Bannan könyvének borítóján szereplő lány annyira szép, hogy nem lehet nem nézegetni a borítót. Egyébként szeretem a kifejező borítókat (nem hiába ez a játék a turné állomások végén!). Persze nem a borító a lényeg, hanem maga a történet, amit az írónő írt, és szerencsére az sem marad nagyon el a szép külcsíntől.

A kamaszkor sötét verem


Sarah Bannan történetét mondhatnánk, hogy tipikus, hiszen egy olyan iskolát mutat be, ami olyan, mint a többi. A gimiben a szokásos hierarchikus rendszer uralkodik. Vannak a menő fiúk, a pompom lányok, a stréberek, a furák, a kockák, a nyomik, és persze ott vannak azok, akik sehová sem illenek. Ők néha menők mellé csapódnak, néha az okostojások közé, de nem tudják még eldönteni, hogy kivel vannak. Valami ilyesmi lehet az a lány is, aki a mesélője a történetnek. Az ő szemszögéből ismerhetjük meg Carolyn Lessing történetét, ami szerintem cseppet sem klisés.


A Súlytalanul olyan könyv, ahol lapról-lapra haladva jutunk el ahhoz a végkifejlethez, ami tényleg megdöbbentő. Sok ifjúsági könyvet olvastam, számítottam erre, de még így is szíven ütött. A könyv elején a mesélőnk egy baseball meccset közvetít, nyár vége van, kánikula és ekkor bukkan fel először az új lány. Ő Carolyn, akiről senki sem tud semmit. Mivel egy kisvárosról van szó, ahol mindenki ismer mindenkit, így az új lány lesz a téma mindenhol. A mesélőnk lány (ezt megtudjuk, mert a lány wc-ben is többször megfordul)  és persze a lányokat érdekli a legjobban az új jövevény. Nyilván a fiúkat sem hagyja hidegen Carolyn, hiszen a lány gyönyörű. Az arca, az alakja, az öltözködése, a stílusa, és még a tanulmányi eredménye is kimagasló. Elindul tehát érte a "harc" a fiúk között, és mi végigasszisztálhatjuk Carolyn szerelmi életét a könyv mesélőjén keresztül a hallott pletykákból, amik vagy igazak, vagy nem.


A kamaszok kegyetlenek és könyörtelenek


Nagyon érdekes volt látni, hogyan próbál beilleszkedni Carolyn és hogyan kerül kapcsolatba a különböző közösségekkel, és klikkekkel. A lányt körüllengi egyfajta titokzatosság, ami a könyv előrehaladtával egyre jobban lefoszlik róla (legalábbis nekünk biztosan, a könyv részvevői számára a végletekig érdekes marad a lány), de közben nagyon sok minden történik, ami sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy teljesen hitelesen mutatja be a mai kamaszokat.

Azokat a fiatalokat, akik a közösségi oldalakon gyalázzák egymást, mindenkiről pletykálnak, zaklató üzenetek küldenek Viberen, cseten, sms-ben. Azokat a fiatalokat, akik tettlegességtől sem riadnak vissza, ha arról van szó, azokat a fiatalokat, akik lelki terrorban tartják a másikat, azokat a fiatalokat, akik bár még csak 14-18 évesek mégis annyira fontos nekik az elismerés, és az hogy tagjai legyenek egy-egy közösségnek, hogy ezért bármit megtesznek. Ha kell csalnak, lopnak, hazudnak, kábítószereznek, vagy szexelnek, csak hogy befogadják őket, vagy így - vagy úgy. Igazából nem áll messze a Súlytalanul története tőlünk magyaroktól se, ezek a helyzetek sajnos bármelyik itteni iskolában is lejátszódhatnak és sajnos a végkifejletre is biztos, hogy volt már példa.



Értékelés: 5/4


Sarah Bannan regénye hasznos olvasmány a kamaszoknak, hogy megismerjék és időben felismerjék azokat a helyzeteket, ahonnan még van visszaút. Carolyn története felnyitja mindenki szemét arról, hogy egy-egy ember élete igenis fontos, és igenis észre kell venni a jeleket, és cselekedni kell. Mind a diákoknak, mind a tanároknak, mind a szülőknek.

Az iskolai zaklatás, és annak következményei bárhol ugyanolyan súlyosak lehetnek, ha nem tesznek ellene semmit. A kamaszok éljenek akár Amerikában, vagy Magyarországon ugyanolyan kegyetlenül tudnak viselkedni a társukkal, mert az duci, szőke, okos, vagy éppen gazdag, esetleg szegény. Igazából indok sem kell, ha valaki túl tökéletes, akkor az a baj. Carolyn Lessing története mindenki szemét felnyitja, mert tényleg ott gomolyognak ebben a történetben a kamaszkor sötét árnyai.

Tetszett a történetben, hogy pici lépésekkel haladunk Carolyn felbukkanásától a végső momentumig, majd kaptunk egy kis utókövetést is. Spoilerek nélkül nem mondhatok erről többet, de vannak olyan pontjai a könyv végének, amik érzelmileg elég megterhelőek. A könyvnek viszont ezek mellett van néhány unalmas része is, főként a sok leírást tartottam annak. Tudom, hogy fontosak a márkanevek, meg az éppen nézett tv-sorozatok, hallgatott zenék, esetleg közösségi oldalak leírása, de ezek sokasága nekem már unalmas volt. A mesélő lány nagyon ráment ezekre, mintha ezzel is érzékeltetni szeretne valami státuszt, vagy éppen jártasságot, ami szerintem teljesen felesleges volt. Nyilván jó korkörképet adnak ezek, és el lehet helyezni időben ettől valahová a történetet, de nem igazán tette izgalmassá a mesélést a márkák állandó felemlegetése. A kevesebb több elv itt sajnos nem érvényesült és ez kicsit gyengítette a könyvet.

A mesélés mellett a könyv lapjai közé ékeltek egy-egy Carolynhez kapcsolódó fontos dokumentumot (levelet, dolgozatot, közösségi oldal bejegyzést, cikket) ezek feldobták a könyvet, és egy kicsit még valóságosabbá tették a történéseket. Ez nagyon tetszett!

Ha szeretnétek egy kijózanító és emlékezetes regényt olvasni a kamaszokról, akkor én ajánlom a Súlytalanul című könyvet. Bár a történet narrálása nem annyira erős, maga a sztori bővelkedik emlékezetes momentumokban, amin el lehet gondolkozni mindenkinek. Sőt! Én hiába olvastam 2 hete a történetet, még mindig néha visszagondolok Carolynra és a többiekre, és kattogok a végén, hogy ki és miért tette azt, amit.

Rendeld meg itt a könyvet 15%-os kedvezménnyel!


Blogturné extra: Idézetek a könyvből 

A másokkal való kapcsolattartás táplálja bennünk az együttérzést, és végső soron csak így vagyunk képesek segíteni egymásnak.

Úgy éreztük, néha jobb nem tudni, mi van a világban.

Nem minden jobb, ami más.

De az emberi elme néha furcsaságokat produkál, és erre csak jóval később jöttünk rá: összekeveri és megfordítja a dolgokat, néha azt hisszük, csak álmodtuk, ami megtörtént, és némely dolgok tényleg csak álmunkban bontakoztak ki igazán.

Azt hittük, hogy ha kimondunk valamit, amit igaznak akarunk hinni, igazsággá válik, de - mint kiderült - az igazságnak csak elenyésző morzsáit ismerjük. 

Nyereményjáték

A Súlytalanul könyv borítóján egy fiatal és kifejező tekintetű női alak kap főszerepet, akiről a könyv története is szól. Mi most olyan borítókat hoztunk el nektek a Ciceró Kiadótól, ahol szintén a női arcok kapják a főszerepet. A te feladatod az lesz, hogy felismerd az eltorzított borítókat a blogokon, és a Rafflecopter dobozba a könyv címét beírd.

Ha minden turné állomáson helyesen válaszolsz neked is esélyed van megnyerni a Ciceró Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét! Játékra fel!


A könyvből film is készült, Kristen Stewart főszereplésével.

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek 

06.01. Zakkant olvas
06.03. Deszy Könyvajánlója
06.06. Kelly és Lupi olvas
06.07. Dreamworld 
06.08. Sorok között

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe