Cecelia Ahern - A Vétkes

11:38:00 PM


Idén április 15-én megérkezik Cecelia Ahern meglepetéskönyve! Az írónő, aki annyi szívet elvarázsolt már romantikus, sokszor könnyfakasztó történeteivel ezúttal egy YA disztópiával rukkolt elő! Tarts velünk 5 állomásos turnénkon, és ismerd meg Te is A Vétkes világát!



Cecelia Ahern - A vétkes

Kiadó, megjelenés

Athenaeum Kiadó, 2016

Oldalszám

432

Fordító

Bottka Sándor Mátyás

Sorozat

A Vétkes 1.

Fülszöveg

A skarlát betű és A beavatott izgalmas és gondolatébresztő ötvözete a bestsellerszerző, Cecelia Ahern lélegzetelállító regényében.
Celestine North minden szempontból tökéletes életet él. Példás testvér és gyermek, osztálytársai és tanárai kedvelik, és a barátja is lenyűgöző pasi. Egy nap azonban váratlan helyzetben találja magát, és ösztönösen dönt. Szabályt szeg, ez pedig hatással lehet egész életére. Akár börtönbe is kerülhet. Kiközösíthetik, megbélyegezhetik, billogot süthetnek rá. Lehet, hogy Vétkessé nyilvánítják.
Az ismert sikerszerző, Cecelia Ahern fiatal felnőtteknek írt első regényének társadalmában csak az engedelmeseknek van helye, a lázadást csírájában elfojtják. Egy fiatal lány, aki kiáll magáért, mindent elveszíthet.
A Vétkes és folytatása, a Perfect hamarosan a mozivásznon is látható lesz, filmes jogaikat nemrégiben megvásárolta a Warner Bros.

A magasugrók rémálma


Cecelia Ahern nálam mindig jolly-joker, ha szerelmes történeteket szeretnék olvasni. Ahol a szivárvány véget ér, Talált tárgyak osztálya, Amikor megismertelek mind-mind olyan regények voltak, amiket nem felejtettem el, és időközönként újra és újra előveszem ezeket, imádom a belőlük készült filmeket, bárkinek jó szívvel ajánlom ezeket. Így amikor megtudtam, hogy az írónő kipróbálja magát a YA regények, ráadásként a disztopia vonalon kíváncsi voltam, hogy megugorja.-e majd a lécet. Nálam sajnos leverte, de csak pár centin múlt. Talán egy kicsit jobban neki kellett volna futni,  egy kicsit magasabbra kellett volna tornázni magát és simán átsiklik a rúd felett Ahern. Talán majd a folytatással.

Kezdjük azzal, hogy a főszereplőnk Celestine North egy olyan karakter volt, akit sajnos nem sikerült a szívembe zárnom. Sőt! A könyv elején kifejezetten utáltam, és legszívesebben a könyvből is kiráztam volna, hogy térjen már észhez. A disztópikus történet nem játszódik annyira a távoli jövőben (nincsenek szuperszónikus dolgok, se különleges ételek, italok esetleg olyan technikai fejlődés) de olyan társadalom van, amire mindenki felfigyel.


A törvények mindenek felett


Az emberek ugyanis szabályok szerint élnek, amiket ha megszegnek (elég akár egy-egy rossz döntés, hazugság, vagy éppen egy véleménynyilvánítás) akkor megbillogozzák őket és Vétkesek lesznek. A Vétkeseknek nincsen annyi joga, mint egy sima tiszta embernek. A Vétkeseknek külön helyen kell utazni a buszon, nem állhatnak egymás mellett hárman, nem ehetik ugyanazt mint a többi ember és még sorolhatnánk. Igazából attól, hogy valaki Vétkes lesz az élete teljesen megváltozik. Családja szégyelli őt, nem mehetnek vele külföldre nyaralni, mert a Vétkesektől elveszik az útlevelet. Celestine 17 éves, és még lényegében gyerek, aki jól él szüleivel és testvéreivel. A lány fiúja a Bírák vezetőjének fia, tehát Celestine is nagyon tiszteli a törvényt. Nem csak azért mert Art (ez a szerelmének neve) apja maga a törvény, hanem azért is, mert ő is úgy látja hogy ez a helyes.

Igazából Ahern nem nagyon tért ki arra, hogy mi okozta ezt a szabályrendszert a Földön, hogy miért alakult ki ez a büntetési rendszer, és hogy az emberek miért is hagyták ezt érvényben. Nincsenek lefektetve, hogy ki és miért kaphatja meg a Vétkesek billogát egy bírói csoport dönt, aminek vezetője éppen Art apja. Amikor Celestine egy utazása során (felszáll a buszra, és egy köhögő Vétkes leültet a nem Vétkeseknek fenntartott része) olyan tesz, amit nem szabad egyből a bírák előtt találja magát. A lány nem tudja, hogy mit tegyen. Természetesen ügyvédje lesz, mert szülei is köztiszteletben álló személyek (anyja volt modell, reklámarc, apja tévés szerkesztő a legnagyobb csatornán és persze ott van Art is, akinek apja a bírók vezetője). Celestine a tárgyalások szembe találja magát a bírákkal, és azzal, hogy amit eddig hitt a rendszerből az lehet hogy nem is úgy van, ahogy arra életének 17 évében felesküdött.

A lány döntések sorozatát hozza meg néhány nap alatt, és teljesen a feje tetejére áll. Nekem ezért is volt kicsit hiteltelen a karakter. Ez a nagy változás, hogy a könyv eleji buta, és végtelenül befolyásolható lányból, hogyan lett egy mindenkivel szembeszálló és olyan helyzeteket némán és büszkén tűrő lány, akit kaptunk, hogy nehezen hittem el ezt a pálfordulást. Persze simán lehetséges, hogy ez mások imádni fogják, de amikor ekkora a változás egy karakterben én mindig elgondolkozom, hogy akkor most ez hogy is van? Igaz a változás nem érintett minden részt, de Celestine jól átlátta a kapcsolatokat a politikai rendszerben, és persze rájött a hazugságokra, amikkel rendszereket lehet megdönteni, ám mégis sokszor a lány saját butasága miatt megy el dolgok mellett.

foto: tumblr

Maga a billogozás, és a Vétkesek (kit és hol jelölnek meg, és milyen "tiltott" tettek miatt) nagyon érdekessé tették a történetet, és bevallom, akármennyire is hibádzott néhány dolog nem tudtam letenni a történetet. Főleg, miután Celestine a buszos esete megtörtén és a törvény elé került. Egy kicsit gonosz módon örültem, hogy vége megkapja a magáét, ám ami ezután fogadott az azért sokkal durvább volt, mint amit vártam. Ebben örülök, hogy Ahern azért bátor volt, és rendesen odatette magát, és volt min izgulni. Mert olvasás közben azért izgultam, ha nem is Celestine-ért magáért, inkább azon, hogy merre visz tovább a történet és hajtott az a tudat, hogy mi lesz azzal a "szerelmi" szállal, amit Carrick megjelenése okozott.


Értékelés: 5/3.5 

Disztopiának kicsit gyengécske a Vétkes, de az alapötlet tök jó, és érdekes. Szerintem mindig elgondolkodtatja az embert (főleg engem), hogy milyen lehet egy olyan társadalomban élni, ahol kitaszítják azokat, akik hibáznak. Engem főként az érdekelt volna, hogy miért és kiknek köszönhetően alakult ki ez az egész, de erre sajnálatos módon nem kaptam meg a válaszokat. Pedig vártam.

A főhős számomra nem lett a kedvence YA szereplőm, ellenben nem volt egysíkú, viszont ez a fajta gyors és nagy változás mindig egy kicsit hihetetlen számomra. De nyilván sok olyan helyzet volt, amiben felnyitották Celestine szemét, és ahogy haladt a történet egyre több és több mocskos stikli derült ki a lány által nagyra becsült emberekről. A "nagy családi ragaszkodás" a szülői támogatásban kimerült, a tesóktól nem sok input jött, és igazán őket sem ismertük meg. Egy-egy jelenetben van szó Celestine nővéréről, aki más nézeteket vall Vétkes ügyben mint a regény eleji Celestine, aztán kettejük kapcsolata megváltozik, de nekem hiányérzetem volt. Mintha nem derült volna ki, hogy miért csinálta azt a nővér, amit. Nem szeretnék spoilerezni, nehéz erről a könyvről írni.

Nem rossz, nem rossz, de még nem az igazi


A Vétkes-rendszer és maga a büntetés, a zárka, ahová Celestine kerül a buszos incidens után, Carrick a fiú, akit ott ismer meg, az őrök, és maga Crevan bíró közbeavatkozása, az ügyvéd és az egész eljárás mind nagyon érdekes volt, és mivel a könyv java részében (nagyjából a könyv első negyedétől a felénél is tovább) erről volt szó gyorsan haladtam az olvasásban. A büntetési rendszerek (akármennyire is fájó volt olvasni ezekről - vannak akik a nyelvükön bélyegeznek meg, van akit a homlokukon, van akik a tenyerükön, van akiket a talpukon) ezek is érdekesek voltak, hogy miért alakultak ki. Kíváncsi lettem volna más példákra is, és más történetekre, de ezek hiányoztak a könyvből.

Egy szó mint száz, A Vétkes nem egy rossz könyv, de első kötetnek nekem még kicsit kiforratlannak tűnt. Remélem, hogy változik majd a helyet a következő részre, mert érdekel Cecelia Ahern folytatása, mert olyan függővéget hagyott, ami várja a folytatást. Maradt még rengeteg kérdés, amire fogalmam sincs, hogy mi lesz a válasz, de remélem, hogy hamarosan olvashatom. Óh, és Celestine bátorságáért respect (ha olvassátok úgyis tudjátok melyik rész miatt mondom ezt). Ott azért nagyot nőtt a szememben!


http://www.lira.hu/tradetracker/index.php?tt=4784_12_179192_&r=%2Fhu%2Fkonyv%2Fszepirodalom%2Fsci-fi-fantasy-krimi%2Fa-vetkes
A könyv ÁPRILIS 15-én jelenik meg, de itt megrendelheted akciósan.

Nyereményjáték


Mostani játékunk témája nem éppen a legvidámabb. Olyan szereplőket gyűjtöttünk össze, akik valamilyen jellegzetes heget, jelet vagy billogot viselnek a testükön.
A turné minden állomásán találsz egy leírást egy jelről - az alakjáról, a színéről, a jelentéséről vagy épp a megszerzésének a körülményeiről. Az is lehet, hogy a leírás rögtön egy idézet az adott könyvből!
Semmi más feladatod nincs, mint kitalálni melyik könyv melyik szereplőjéről van szó. Amennyiben többen is kaptak hasonló jelet, bármelyik "áldozat" nevét elfogadjuk. Tehát minden esetben egy címet és egy tulajdonnevet kell a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írnod! (Nem, ezúttal a szerzőket nem kell elküldeni, de ha megteszed, az természetesen nem jelent hátrányt.)
Ha ügyes és szerencsés vagy, megnyerheted a könyv egy példányát!

Ez én keresett megbillogozottam: 






Tűz, víz, föld és levegő - a négy elemhez egy-egy szent ember.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A turnéban résztvevő bloggerek :
04.07. CBooks
04.08. Kelly és Lupi olvas
04.09. Deszy könyvajánlója
04.10. Dreamworld
04.11. Zakkant olvas

 a Rafflecopter giveaway

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe