Mari Jungstedt - Észrevétlen - Anders Knutas 1.

10:46:00 PM


A Tea Kiadó jóvoltából Magyarországon is megjelent Mari Jungstedt svéd újságíró és krimiíró első könyve, az Észrevétlen, mely az Anders Knutas sorozat első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere ered a gotlandi gyilkosságok nyomába Knutas felügyelővel.

2015. május 4.-től három blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez tartozó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követnetek a turnét, ugyanis nem csak a könyvvel kapcsolatosan tudhattok meg extra  információkat, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Mari Jungstedt: Észrevétlen 

Fülszöveg:

Svédország legnagyobb szigete, Gotland, hangulatos vidék: a virágzó mákföldek ringanak a szélben, a távolban meg-megcsillan a tenger. De az idilli képet véres gyilkosság zavarja meg. Nem is egy.

A helyi rendőrség rangidősére, a csendes és határozott Knutas főfelügyelőre, álmatlan éjszakák várnak. Az áldozatok múltjának mélyén kutakodva olyan eseményekre bukkannak, amelyekre senki sem számított. Az egyre kilátástalanabbnak tűnő nyomozás közben a nyugodt főfelügyelőnek meg kell küzdenie kollégái türelmetlenségével, a sajtóval, a magánnyal és saját lelkiismeretével is. Hiába próbál objektív és kívülálló maradni, munkája szép lassan átszivárog a mindennapokba, a magánélet legvédettebb zugaiba is. S közben a nyomás napról napra nő.

Mari Jungstedt világszerte több millió eladott példánnyal az egyik legnépszerűbb svéd írónő, aki nőként nem csak nőkhöz szól. Olvasmányos, izgalmas regényével Henning Mankell, Hkan Nesser, Camilla Läckberg és Karin Fossum nyomdokaiba lép.

Kiadó: TEA KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 280
Borító: KARTONÁLT RAGASZTÓKÖTÉS
ISBN: 9789638991751
Fordító: Moldova Júlia
Eredeti cím: Den du inte ser

Tudjátok szerintem, hogy eléggé bírom a skandináv krimiket, így mindig igyekszem ismerkedni olyan írókkal, akik ebben a műfajban alkotnak. Szeretem, hogy minden egyes kriminek különös hangulata van, olyan helyeken játszódnak, ahová én is szeretnék eljutni és mindegyik csavaros, eléggé beteg, ráadásul mindig valamilyen lélektani vonulata is van benne. Összességében ezek elmondhatók az Észrevételenről is, de Mari Jugnstedt regénye azért nem lett számomra 100%-os.


Az Észrevételen Svédország legnagyobb szigetén (Gotland) játszódik, ahol idilli az élet. Nyugis kis utcák, régi várfalak, pipacsmezők, tengerpart és nyáron turisták tömkelege lepi el Gotlandet. A történet egy házibulival kezdődik, ahol 30 feletti párok vesznek részt (és egy facér férfi). A főként szigetlakók és a környéken élő barátok mulatnak, boroznak, majd Helena a házigazda és élettársa Per összevesznek és elcsattan egy pofon is. A férfi féltékenység miatti düh következtében üti meg a nőt, aztán a buli véget is ér. Másnap Helena másnaposan ébred Per mellett, leviszi kutyáját a tengerpartra sétálni majd soha többé nem tér vissza. A parton sétáló közelben lakó férfi akar rá a nő meggyalázott és kutyája megcsonkított testére. A nőt brutálisan megölték egy fejszével, kutyáját szintén megcsonkították. A holttest szájába egy bugyit tömtek. A nyomozást a Visby rendőrség vezeti, de egy informátor a helyi televízió társaság 2 regionális riporterét is tájékoztatja a halálesetről, így a gyilkosság nyomozásával egy időben a két férfi is megérkezik a szigetre. Az ő feladatuk az, hogy a stockholmi tévé előtt minél hamarabb tudósítson a nyomozásról, ami a közelgő turista szezonra is hatással lehet.

Andreas Knutas középkorú nyomozó vezeti a Visby rendőrség részéről a nyomozást. A férfi a környéken él, felesége szülésznő, akit imád. Knutas és kollégái megpróbálják felgöngyölíteni Helena halálesetét, ám alig telik el egy hét és újabb haláleset történik. Ez már sorozatgyilkosság. Knutas és kollégái, akik fiatalabbak nála mindenkit kikérdeznek Helena, és Frida családjában és környezetéből, de nem találnak összefüggést. Mindketten nagyjából egykorú nők, brutálisan megölve, bugyi a szájban, de semmi más közös pont nincs.

Bevallom a nyomozás annyira nem volt érdekfeszítő, sokkal inkább nagyobb hangsúlyt kapott Helena barátnőjének Emmának története és a tévétudosító "szerelem első látásra" viszonya, ami nagyon gyorsan végbe megy. Az ő kettőjük kapcsolata hozott egy kis érdekességet a könyvbe, drukkoltam nekik és kíváncsi voltam mi sül ki a kettőjük részeiből.

Knutas, a nyomozó bár régi motoros a szakmában, vannak jó meglátása, de az ügyet nem ő göngyölíti fel, sokkal inkább Emma és a Johan a tévés. Ami nekem rendkívül fura volt, mert a skandináv krimikben megszoktam az erős férfi nyomozó szereplőket, akik életében van valami félresiklott, és éles látásukkal rájönnek a tettes kilétére. Knutas életében egyelőre nincs sok titok. Feleségével jó a kapcsolata, bár a nyomozás miatt sokat dolgozik, de bármikor hazalátogat vacsorára mindig meleg fogadtatás várja. Knutas segédjei egy 37 éves nyomozónő Karin, és Thomas a 27 éves nyomozó, akik szívesen dolgoznak együtt, de róluk sokat nem tudunk meg.

Néha beékelődik a történetvezetésbe egy-egy E/1-es nézőpont, ami egy visszaemlékezés, ahol a titokzatos mesélő a gyerekkoráról vall és arról, hogy őt kínozták az iskolában. Csúnya dolgok történtek vele, iskolástársai bezárták, rugdosták, csúfolták, ő pedig nem tudott semmit sem tenni ez ellen. Édesanyja nem vette figyelembe a sérüléseit, szinte mintha nem is történtek meg volna vele ezek. Pedig nem hiszem, hogy egy szülő ne venné észre gyerekein a sérüléseket, amiket egy durva megalázás után keletkeznek gyerekén. Sajnos hiába Svédországa az idilli fejlett ország képe, ahogy az A Mézeskalács ház regényben is kiinduló pont, egy gyerek fiatalkori bántalmazása itt sem vezet egészséges felnőttkorhoz.

Értékelés: 5/3

Szerencsére csak a könyv felénél jöttem rá, hogy ki lehet a gyilkos, de még így is eredményesebb voltam, mint Andreas Knutas nyomozó és csapata, akik későn kapcsolnak és később rakják össze a gyilkos kilétét és addig történik még egy gyilkosság. Pedig ők megpróbálnak tényleg minden apró dolognak utána menni, de valahogy semmi jelet nem hagy a gyilkos, és így nincs egyszerű dolguk. A könyv vége nagyon izgalmas volt, de én brutálisabb csattanóra számítottam.  Persze ez nem von le Mari Jungstedt értékéből, valahol el kell kezdeni a krimi írást.


Az Észrevétlen viszont nagyon erős abban, hogy helyszínekről és a családokról és családi kapcsolatokról meséljen. Szinte megelevenedik a lapokon Gotland egész tája, és sokat megtudunk a sziget életéről és szokásairól. Nyáron turisták lakják a környéket, júniusban is hideg még az idő, de a helyiek már simán úsznak ilyenkor. A házak nem zsúfoltan állnak egymás mellett, sokszor az egyik szomszéd több kilométerre van a másiktól. Tipikusan olyanok költöznek ki ide, akik Stockholmból érkezik és vágynak a csendes életre. Itt ezt megtalálják, mert minden olyan nyugodt.

Persze a felszín alatt itt is tombolnak az indulatok, vannak családi gondok, megcsalás, féltékenykedés, gyerekbántalmazás, felelőtlen szülők és még sorolhatnánk. Gotland lehetne egy idilli helyszín, de az emberek itt is csak emberek. Kegyetlenek egymással, titkokat rejtegetnek és bántják egymást. Főként lelkileg, de mivel egy sorozat gyilkos is felbukkan, így sajnos az indulatok kivetülnek a tettekre is.

Mari Jungstedt lehetett volna kegyetlenebb is, bár voltak a könyvben naturális részek (gyilkosságok leírása és a nőket ért kínzások) azért látszik, hogy mégiscsak női íróról van szó. Emma (a halott nő legjobb barátnője) érzéseit, házasságának problémáját jobban körüljárja a könyv, mint Andreas Knutas nyomozó lelki világát.

Az Észrevétlen nem rossz skandináv krimi, annak aki vágyik arra, hogy egy csodás és idilli tájon kalandozzon és izguljon az utolsó pillanatig, az vegye bátran a kezébe. Sok női témával találkozhatunk a könyvben (házasság, gyerekvállalás, válás, kapcsolatok, barátság témakör jól körbe van járva), de ez egyáltalán nem baj. Engem kifejezetten érdekelnek Emma gondolatai, vágyai és érzései. Azt azért sajnálom, hogy Knutas nyomozó karaktere nem kapott nagyobb szerepet, de bízok benne, hogy róla kiderülnek majd még érdekességek a következő részekben. Valamiért érzem, hogy több van a felszín alatt és miféle skandináv krimi sorozat lenne, ahol ez nem következne be!


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Rendeld meg az Észrevételent 15%-os kedvezménnyel innen!






Nyereményjáték

A regény Svédországban játszódik, és két helyszínt, Gotland szigetét, illetve a fővárost, Stockholmot öleli fel. A játékunk is ehhez kapcsolódik, ugyanis mindhárom bejegyzés végén találtok egy-egy képet, amelyekről fel kell ismernetek stockholmi helyszíneket, vagy éppen lehet, hogy Gotlanddal találjátok szembe magatokat?





Hol látható a következő tengerpart részlet? Stockholmhoz vagy Gotlandhöz van köze?

A teendőtök nem más, mint hogy a Rafflecopter megfelelő mezőjébe beírjátok a helyes megfejtéseket, illetve a Facebook oldalakat nem csak meglátogatni, hanem likeolni is szükséges a játékba kerüléshez!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi postacímre postáz, illetve a nyertesnek a kiértesítéstől számított 72 órán belül jelentkeznie kell, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Sok sikert kívánunk!

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő blogok
05.04. Tekla könyvei
05.06. Zakkant olvas
05.08. Könyvszeretet

Ezeket is olvasd el

2 komment

Subscribe