Roger Hobbs - Ghostman - A megoldóember

9:46:00 PM



Egy ember, akiről semmit sem tud senki. Nincs neve, nincs arca, csak munkái vannak, amiket elvégez.  Felbukkan, megoldja az ügyet bármi áron, aztán tova tűnik. Csak készpénzzel fizet, csak készpénzt fogad el és nem hagy nyomot a világban. Nagyon érti a dolgát. A bankrablások és az álcázás nagymestere. Ő a Szellem, aki Roger Hobbs izgalmas regényének főszereplője. 4 blogger vállalkozott arra a lehetetlen küldetésre, hogy megpróbálja megismerni A megoldóembert, addig amíg újra el nem tűnik.

Tarts velünk és a Blogturné klub bloggereivel, nyomozz az eltűnt pénz után izgalmas kalandokon keresztül majd a turné végén nyerd meg a Libri Kiadó által felajánlott 2 könyv egyikét.



Roger Hobbs: Ghostman - A megoldóember 

ISBN 9789633103531
terjedelem: 416 oldal
kötészet: kartonált
megjelenés: 2015-02-27

Fülszöveg:

Nincs bankszámlája, nem használ útlevelet, nincs nyoma egyik nyilvántartásban sem. Nem létezik. A szakmában csak úgy ismerik: a Szellem. Álneve: Jack Delton.
Jack régóta bujkáló bűnöző, aki pár évvel korábban bejutott Kuala Lumpur legszigorúbban őrzött bankjába, majd egy rossz döntés következtében a zsákmányt és társait is elvesztette. A banki meló megrendelője azóta is a nyomában van, és amikor rátalál, Jacknek nincs más választása: el kell vállalnia egy újabb veszélyes küldetést. 48 órát kap, hogy a félresikerült kaszinórablásból származó egymillió dollár és a súlyos sebesülésekkel menekülő elkövető nyomára bukkanjon.
De nem Jack az egyetlen, aki a pénzt akarja: egy gyönyörű FBI-ügynöknő és egy kegyetlen módszereiről ismert bandavezér érdeklődését is felkelti az ügy, Jack pedig olyan erőkkel találja szemben magát, amelyek elől nem menekülhet…
Roger Hobbs huszonnégy évesen megírta első nemzetközi bestsellerét. A Ghostman egy évvel később minden jelentős kriminek járó irodalmi díjat besöpört, huszonöt országban vették meg a kiadás jogait, és nagyszabású film készül belőle. A regény folytatása A nyomtakarító címmel hamarosan olvasható.


Szeretem a krimiket, de mostanság az egész könyvpiac skandináv krimikben tobzódik, aminek bár nagyon örülök, de néha jó mást is olvasni. Valami olyasmit, ami nem egy északi országban játszódik, de mégis magával ragad, izgalmas és érdekes is. Amikor megláttam a Ghostman fülszövegét, tudtam hogy érdekelni fog, amikor megjelenik, mert nem szokványos. Olyan volt a fülszöveg mintha csak egy film forgatókönyvét olvasnám. (Később tudtam, csak meg hogy már készül a film is a könyvből).

Roger Hobbs neve bevallom ismeretlen volt számomra, így nem számíthattam semmire, de nem zavarnak ezek a mély vízbe ugrások, mert általában jól választok, és nincs baj az író stílusával. Itt sem volt. A Ghostman meglepően jól megírt, könnyen olvasható és érdekes történet. Főszereplője egy Jack Delton nevű férfi, akiről nem tudunk meg sokat. Nem tudjuk meg hány éves, hogy néz ki, hiszen életének egyik fontos pontja, hogy bármikor képes átalakulni bárkivé. Nyilván az emberi testnek vannak korlátai (bőrszín, magasság stb), de ezenkívül nagyjából minden megoldható. Vannak póthajak, paróka, önbarnítók, hajfesték és végtelen mennyiségű smink. Persze furán jöhet le egy magát sminkelő férfi, de Jacknek ez a munkája.  Olyan embernek adja ki magát, aki éppen kell a feladatának a végrehajtásához. Jack bankrablással foglalkozott, és elég jól ment neki a biznisz. Amerika szerte minden nagy hal ismeri a nevét, de egy 5 évvel ezelőtti csúnyán elbaltázott meló miatt kénytelen meghúzni magát.


A könyvben Jack jelen idejét, új megbízását, és az 5 évvel ezelőtti Kuala Lumpurban játszódó eseményeket párhuzamosan követhetjük végig. Marcus, akinek szerepe volt az ázsiai melónál (ő volt az irányító akkoriban) bérli fel most újra Jacket, hogy segítsen neki egy félresiklott bankrablásnál rendet tenni. Vagyis megtalálni a bankrablókat, a célba nem ért 1 millió dollárt és eltüntetni a nyomokat. Minderre 48 órája maradt. Ha végigcsinálja ezt a melót és sikeresen átadja a pénzt az időközben nagy halként élő Marcusnak, akkor a régi ügyre fátyol borul és elfelejtik. Jack beleegyezik a dologba, de nem is a törlesztés miatt. A kihívás hajtja. Elutazik Atlantic Citybe Marcus különgépén, egy középkorú férfi álcáját felvéve és belekezd az ügy megoldásába. Még le sem száll, de egy FBI-os nőbe fut, akinek figyelmét egyből felkelti a különgéppel érkező férfi, így Jack rögtön a figyelem középpontjába kerül.

De a férfinak megvannak a módszerei, hogy hogy tűnjön el szellemként egy olyan több milliós nagy városban mint Atlantic city. A városban a Farkas nevű ipse irányít mindent, így amikor a bankrablásban résztvevő Ribbons és Moreno nevű ürge nagyon elszúr valamit, a Farkas is szeretné tudni, hogy mi történt. A két bankrablóból az egyik meghal az akcióban, míg Ribbons menekülni kényszerül a pénzzel, ő utána nyomoz a Szellemként ismert Jack. De ezt a Farkas megtudja, és mivel az ő városáról van szó nem hagyja csak annyiban az ügyet.

„Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo” – mondtam. – Idézet ebből a könyvből. Meg az én személyes mottóm is. Emlékszem, amikor először olvastam, hátradőltem, és azt gondoltam: ez az, ez hiányzott.
Ez az egy sor összefoglalt mindent, amit egészen addig éreztem. Ettől elmúlt minden dühöm, zavarodottságom és reménytelenségem. Minden kis gondomnak értelmet adott. És azóta ismételgetem is magamban emlékeztetőnek.
Lakes beleharapott az arcába belülről.
– Még mindig nem mondta meg, mit jelent.
– Azt jelenti: ha az égieket meg nem indíthatom, a poklot fogom megmozgatni.

A történetről nem is mesélek többet, mert mindenféle spoiler nélkül nagyon nehéz lenne. Olvasás közben azok a gondolatok kavarogtak a fejemben, hogy elég durva a maffia világa, és mennyire érvényesül az erősebb kutya baszik elv. Akinek pénze van, annak hatalma van. Elképesztő mennyiségű pénz forog a bankok között, ez pedig javarészt a maffiától jön. Mosott pénz, új pénz, mindent áthat a korrupció, és a kaszinókból érkező bankokba hordott pénzhez sokszor tapad vér. Persze nem ártatlan emberek vére, hanem olyanoké akik nyakig benne vannak ezekben a kis ügyletekben. Terjed a drog, mindenki kereskedik a pénz nagy része ezekből jön össze, és aztán megy vissza a bankokba. A Kuala Lumpurban játszódó visszaemlékezésekben egy komplett rablást követhetünk végig az első perctől kezdve a végsőig és ez annyira jól van összerakva, hogy simán elképzelem, hogy ilyen megtörténik manapság. Nem éreztem a sztoriban semmi blődséget, egyszerűen a maga brutális és naturalista ábrázolásával le van írva minden.

Jah igen, Roger Hobbs nem sajnálja a vért, és ennek leírását a könyvében. Engem nem zavartak ezek a leírásokat, cseppet sem erőszakmentes a könyv, de ez kell is ide. A világ ilyen kegyetlen. A maffia emberei fegyverekkel hadonásznak, de Jack hozzájuk képest jó fiú. Ő nem öl meg ok nélkül senkit, de ha arra kényszerül ő sem tud kitérni az erőszak elől.

Értékelés: 5/4.5 

Az utolsó oldalig izgalmas, és csavaros krimi a Ghostman - A megoldóember. Számomra olyan volt mint egy hosszú nyúlt film, amibe jó belezuhanni és csak sodródni a nyomozásban, amit a Szellem csinált, hogy elsimítsa az ügyet, amire felbérelték. Az apró dolgok a városról, a külső átváltozásokról, a maffia hierarchiája, maga a nyomozás a pénz után mind izgalmassá tették a regényt. Egy pillanatig nem volt üresjárat a 416 oldalon keresztül és ez tetszett. Megismertem a kaszinók világát, bepillantást nyerhettem a piszkos pénz útjába, és a maffia ügyes-bajos dolgai között is egy idő után már különbséget tudtam tenni. Igaz néha nem mindig volt tiszta, hogy ki kivel van egy csapatban és a végén, hogy kerül majd minden helyére, de ez legyen a legnagyobb baj.

Egy valamit sajnáltam, a könyv fülszövegében emlegetett FBI ügynöknő keveset szerepelt és azt hittem majd több kapcsolata és szerepe lesz a Szellemmel, de nem. Pedig már vizionáltam mindenfélét kettejük között, de nem váltak be ezek a megérzéseim.

Nekem Roger Hobbs egy olyan könyvet rakott össze, ami végig fenntartotta a figyelmemet, és simán elképzeltem az Atlantic City-n autóval átsuhanó öltönyös Jack Deltont, aki 0-24 játssza a szerepét, hogy senkinek se tűnjön fel, hogy ő pontosan kicsoda. Hogy ne hagyjon nyomot, hogy ne emlékezzen rá senki. Nekem mégis emlékezetes maradt, és ez nagy pozitívum.



Szerezd be Roger Hobbs izgalmas krimijét 15%-os kedvezménnyel innen!




Blogturné extra: a folytatásról

Roger Hobbs természetesen írt folytatást a Szellem történetéhez, amiben nagy szerepet kap egykori tanára (Angela), akiről az első részben is van szó. A nyomtakarító címmel hamarosan nálunk is megjelenő könyvben Angela a Szellem, azaz Jack segítségét hívja, amikor a kínai tengeren hajózó smaragd szállítmánnyal gondok adódnak. A tanító és egykori tanítványa együtt nyomoznak az eltűnt kincsek után, de vadászik rájuk egy kegyetlen zsoldos, egy bizonyos Laurence is.


A Vanishing games július 7-én jelenik meg külföldön, remélem a magyar fordításra sem kell sokat majd várni utána :)

Nyereményjáték

A Szellem Kuala Lumpurban egy olyan cseles bankrablást követett el társaival, ami minden képzeletet felülmúlt. A férfi és társai egy csomó pénz emelnek el a bankból, de az összeget senki sem tudja. Mivel mi nem vagyunk bankrablók, de tudjuk, hogy milyen különleges pénzeket emelt el Szellem a bankból, így a te segítségedet kérjük. Minden blogon elrejtünk egy papírpénzt, a te feladatod lesz kitalálni, hogy mi a pénz neve. Egy kis segítséget kapsz majd hozzájuk és fotót is csatolunk a pénzről, de nem lesz egyszerű a feladat, mert nem szokványos külföldi valutákról van szó. Nyomozásra fel!


Ennek a pénznek a kibocsátását az Indiai Központi Bank ellenőrzi. Az Unicode szabványban a U+20b9 pontban szerepel, a jele: ₹. A bankjegyeken a névértéket 15 nyelven írják ki. Melyik pénzről van szó?

Aki helyesen beírja a különleges pénzek nevét a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba, annak a turné végén esélye van megnyerni a Libri Kiadó által felajánlott 2db könyv egyikét.



a Rafflecopter giveaway

A blogturnéban résztvevő bloggerek:

04.06. Zakkant olvas
04.08. Függővég
04.10. Tekla könyvei
04.12. Könyvszeretet 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe