Scott Spencer - Végtelen szerelem

9:17:00 PM


Scott Spencer regénye először jelenik meg magyarul az Európa Kiadó gondozásában. A két szerelmes fiatal története már bejárta a világot, 2 film is készült a mindent elsöprő szerelmükről, amik tragédiákkal, elválással, vágyakozással, sóvárgással, bizonytalanságokkal, megszállott és  tiltott gondolatokkal, érzelmi hullámvölgyekkel tarkított. Bár Jade és David története a 60-as évek Amerikájában játszódik, de a mai korban élő olvasóknak is rengeteg elgondolkodnivalót ad.

Kövesd velünk a Blogturnét, ismerd meg David és Jade érzéseit, és a kettőjük utazása végén te is megnyerheted Scott Spencer klasszikussá vált szerelmi történetét, azaz a Végtelen szerelem című könyvet. 

Scott Spencer: Végtelen szerelem

Fordította: Borbás Mária
Itt beleolvashatsz a könyvbe

Fülszöveg: 

Több mint kétmillió eladott példány. Két felejthetetlen film.

"Tizenhét éves voltam, szívem legsürgetőbb parancsainak hű követője, amikor letértem a mindennapi élet ösvényéről, s egyetlen pillanat alatt leromboltam mindent, amit szeretek."

Így kezdődik David és Jade, két kamasz mindent felemésztő, érzéki szerelmének tragikus története. A hatvanas évek Amerikájában járunk. Jade szabad szellemű szülei nem bánják, ha lányuk korán kezdi a nemi életet, de amikor a fiatalok olyannyira egymásba feledkeznek, hogy senki és semmi mással nem foglalkoznak, Jade apja kitiltja Davidet a házból. David ekkor kétségbeesésében arról kezd ábrándozni, hogy mekkora szeretettel és hálával fogadják majd vissza, ha megmenti a családot valamilyen szörnyűségtől...


Ami ezután következik, az maga a legsötétebb rémálom, névtelen telefonhívásokkal, őrült levelekkel és szörnyű következményekkel, David számára ugyanis a Jade iránt érzett szerelme immár valóságosabb, mint bármilyen egyéb világ, valóságosabb, mint az idő és mint a halál.

A Végtelen szerelem társadalmi és politikai témákban bővelkedő, sokrétegű regény, immár klasszikusnak számító irodalmi csemege, amelyben a szerelem és megszállott keresésének ürügyén a lélek sötét mélységei tárulnak föl az Olvasó előtt.


Az elején leszögezem, hogy ez nem tipikus szerelemi történet, aki ezt várja Scott Spencer regényétől, mert látta a filmet, vagy abból képkockákat, az csalódni fog. A Végtelen szerelem címéhez mérten tényleg tartalmaz szerelmet, de nem abból a rózsaszín fajtából, és nem is a szemérmes fajtából. Akit nem riaszt vissza a naturális ábrázolás, és a végtelenül fura kapcsolat és érdeklődik a 60-as évek Amerikája iránt, nos nekik nagyon tetszeni fog a regény.

Jade Butterfield és David Axelrod szerelme tizenévesen kezdődött, és a regény elején 17 évesen ismerhetjük meg őket. David a mesélő, az ő szemszögéből követhetjük nyomon az eseményeket, az ő gondolatait olvashatjuk. A fiú megszállottan szerelmes barátnőjébe Jade-be. Jade szülei elég szabadon élnek, és hagyják is, hogy lányuk és a fiú együtt legyen. David kb. beköltözik a család nagy házába, Jade-del egyfolytában együtt vannak, már már betegesen sokat. Együtt alszanak, együtt járnak iskolába, együtt csinálnak mindent, és éjszakánként nem alszanak, csak egymásba feledkezve szeretkeznek, és beszélgetnek. Lelki és testi társai egymásnak. Már már túlontúl is. Jade apja nem nézi jó szemmel ezt, félti lányát, és a rajta eluralkodó fiútól eltiltja egy hónapra. David ezt nem tudja feldolgozni, és őrült tervet eszel ki, hogy megmentőként tündökölhessen Jade családja és a lány előtt, hátha így visszaküzdheti magát a Butterfield családba.

A terv rosszul sül el, amikor David felgyújtja a Butterfield család házát, az porig ég. A családot bár kimenekíti David, de bűntudattól kísérve elárulja, hogy ő volt a gyújtogató. A fiút elítélik, de a fiatalkorúak börtöne helyett egy bentlakásos pszichiátriai helyre küldik, ahol több évet eltölt. A 17 éves srác elveszíti egyetlen értelmét életének, nem láthatja Jade-t, és nem léphet kapcsolatban egyetlen Butterfield családtaggal sem. David kálváriája pontosan ettől a ponttól válik egyre nyomasztóvá.

A fiú pár év kezelés után visszaköltözik szüleihez, akik kapcsolata már sokévnyi házasságtól megszokott. A kommunista megszokásokban élő szülők elhidegülése csak fűti David vágyait, hogy 3 év után újra megtalálja a Butterfield családot. Nem csak Jade-t keresi, hanem anyját, és 2 testvérét is.  Jade liberális szüle, akik semmit sem tiltottak gyerekeiknek tökéletes kommunaként működötték a családjukat Chicago-ban, de ez távol került David-től. A sóvárgás, hogy újra visszakerüljön a családba, és megtalálja szerelmét Jade-t sokkal erősebb, mint a bírósági tiltás, mely szerint visszaesésnek minősül, ha újra felveszi a kapcsolatot bármelyikükkel is.
jelenetkép a Végtelen szerelem című filmből

A politika finoman átszövi a regényt, megtudhatjuk, hogy a kommunista ügyvéd szülők (Arthur, Rose) milyen befolyással tudták elintézni, hogy David ne állami börtönbe, hanem pszichiátriai kezelésben részesüljön büntetésként. A hazaköltözése után láthatjuk, hogyan élnek a szülők, kikkel barátkoznak, milyen napi rutinjuk van, és mennyi mindent igyekeznek elintézni Davidnak (lakás, munka, kapcsolatok). David semmibe veszi ezeket, csak látszólag tartja fent a normális élet álcáját, a szülők háta mögött előkeresi a Jade-nek a kórházban ír levelek százát, és a telefonkönyvből kikeresgéli az Amerika szert szétszóródott Butterfieldeket. Először Ann-t találja meg, ő Jade anyja. David először levelet ír neki, amire választ is kap. Ann visszaír és ez kicsit beindítja a cselekményt.

Sajnos a regényt nekem áthatotta a lassú cselekményszövés, és hiába telnek el évek az események között mégis mintha megállt volna a világ David körül. Valószínűleg így is volt, hiszen neki azok az évek nagyon lassan teltek, amiket a pszichiátrián és Jade nélkül töltött. A regény első felében ez pedig végig így van. A közepétől kezd beindulni a "történet", de arra sem mondhatnám, hogy pergő. Sokkal inkább lassú, hömpölygő, és néha nagyon zavaros, mint egy lassú folyó, aminek nem látunk le az aljáig. Tudjuk, hogy a folyó alján ott van az iszap, meg a kövek, de a felszín annyira sötét, és kusza, hogy csak a képzeletünkre, vagy a folyóra néha-néha rávetülő napsugarak általi fényre hagyatkozhatunk, hogy a felszín alá lássunk.

A Végtelen szerelemben a visszaemlékezéseket megszakítják a jelenkor eseményeit, ezekben pedig szó esik David és Jade első szeretkezéséről, az együtt lakásukról, a család és David kapcsolatáról, illetve arról, hogy a fiú inkább a Butterfield házban tölti szabadidejét, mintsem otthon unalmas szülei vacsoraestjén, ahol megpróbálják összeboronálni más kommunista szülők gyermekeivel. Arthur és Rose sosem nézte jó szemmel, hogy fiúk a liberális és városszerte csak az "erkölcstelen és felelőtlen" szülők gyermekeivel van együtt, de megtiltani nem tudják neki a kapcsolatot.

Arthur még fel is néz a fiúra, amikor David hazajön a 3 éves kezelésről, mert látja a fiában, hogy érzései mit sem enyhültek Jade iránt. A férfira átragad a fia őrült vágyakozása, és ez úgy vetül le, hogy válást kezdeményez és összejön egy fekete nővel. Jade anyjára Ann-re is hatással van a fiatalok elsöprő vágya, ő elhidegült  házasságának egyik legjobb szeretkezését köszönheti Davidnak és Jade-nak. Hogy ez, hogy történik inkább nem részletezném. Igen, vannak ilyen nagyon fura dolgok a Végtelen szerelemben.

Míg David anyja Rose emészti magát, addig Arthur kivirul, akárcsak David is, aki titokban már Ann-hez készülődik New Yorkba, miután néhány levelet váltott vele. Reméli, hogy a nőnél megtud valamit Jade-ról így megszegve a törvény, rohan a végzete felé.

Scott Spencer nagyon naturálisan írja le a szex jeleneteket, amikben semmi szépséget nem leltem, pedig kerestem. Lehet azért, mert férfi íróról van szó, sajnos nekem ezek a részek inkább voltak gyomorforgatóak, mintsem romantikusak, vagy szépek. Az őrület, ami a két fiatalt egymáshoz láncolja nem javított a helyzeten.

Értékelés: 5/3

Nehéz és sokszor nagyon megerőltető olvasmány a Végtelen szerelem. Lassú, folyós, de nagyon sokféle érzést képes átadni. Sajnos ezek között nálam túlnyomó részt a negatív dolgok vetültek ki. Néhol nyomasztó, néhol gyomorforgató, néhol unalmas, néhol túl sok, néhol túlzottan sötét, néhol túlzottan erőszakos, néhol zavaróan aprólékos, néhol túlzottan fullasztó volt. De ezek mellett találtam "szépségeket" is a regényben.

Nem olvastam még a 60-as évek Amerikájáról, de David leírásaiból kiderül sok minden Chicagoról, New Yorkról, és több más városról is, ahol Jade élt, vagy családjának tagjai. Scott Spencer érzékletesen képes leírni a legapróbb dolgokat is. Szinte magam előtt látom a Butterfield házat, benne a szereplőkkel. Spencer jó leírásokat használt, a negatív dolgok mellett az adott kort, a környezetet, a ruhákat, de még az időjárást is nagyon képletesen és érzékeltetve tudta átadni. Szinte belém ivódott a tragikus nyár éjszakája, ahol David gyufát ragadott, hogy kis tábortüzet gyújtson a tornácon. A tűz, akárcsak az lenni szokott elharapódzott, akárcsak Spencer regényének vége, aminél bár nem vártam happy endet, de ezt mégsem... Letaglózott, és nem hagyott agyalnivaló nélkül.

Végül is az író elérte, amit akart. Megmaradt benne a Végtelen szerelem sok-sok momentuma, és bár jobbra számítottam, mégsem tudok elmenni mellette, és azóta is eszembe jut néha David és Jade őrült kálváriája.



Szerezd be 15%-os kedvezménnyel a Végtelen szerelem című könyvet innen! 



Blogturné extra: idézetek a könyvből

Nincs zenekar, nincs közönség, üres a színház éjnek éjszakája, és ketyeg a világ valamennyi órája. És most utoljára, Jade, nem bánom, sőt még azt sem kérdezem, hogy nem őrület-e: látom az arcodat, látlak, látlak, téged, téged: valamennyi széken téged látlak.

 – Nem tudom, hová megyek. – Jade előrehajolt, fejét a kormányra hajtotta.-
– Nem számít.
Hallgattunk egy darabig; valaki felerősítette körülöttünk az éjszaka hangjait.
– Néha azt gondolom – szólalt meg Jade –, hogy, a mi saját boldogtalanságunk vár ránk. Némelyik szerelemben az emberek kinyírják egymást, de szerintem mi ehhez igazából túlságosan szeretjük egymást, túlságosan egy személy vagyunk, és olyasmi végez majd velünk, ami jóval nagyobb lesz, mint csak te vagy csak én. A kölcsönös szerelem boldogtalansága, és ez igazából a frászt hozza rám.

 
Fogta a karomat, és ahogy megtört benne a zokogás, a körmeit a karomba mélyesztette: olyan volt, mintha szülési fájdalmai lennének. De akármilyen szorosan fogott, nem hiszem, hogy igazából tudta, ki vagyok, vagy hogy egyáltalán számított-e. Ahogy belém kapaszkodott, a legigazibb, legelemibb kapcsolat volt. Mint két magányos farkas, ahogy összekapaszkodik a szélviharban, úgy markoltuk egymást, és kapaszkodtunk az életbe.

És amikor letelepedtem melléje, mégis akkora volt, mint mindig, ha ugyan nem nagyobb egy árnyalattal.
– Én csak azt bánom – szólalt meg –, és soha semmi mást nem is fogok bánni, csak azt, amit nem tetem meg. Végül is ezt gyászoljuk. A járatlan ösvényeket. Az embereket, akiket nem érintettünk meg.

– Van egy egyszerű törvény. – Előrehajolt , fél könyökre támaszkodott, és szalvétáját az asztalra dobta. – Valahányszor igazat mondasz, egyben gyónsz is. Ha nincs gyónás, nincs igazság.


A szerelem növeli tudatunkat, ami által megértjük a világot, de a düh pontos, független, önálló érzékelést kínál.
 
Amikor arra gondoltam, hogyan gyújtottam fel azokat az újságokat Butterfieldék tornácán, méltányosnak tűnt (mármint nem gyávaságnak, nem köntörfalazásnak) azt mondanom, hogy nem voltam ítélőképességem birtokában. És ennek az átmeneti őrültségnek a gyökere? Nyilvánvalóan a Jade iránti szerelmem – egy szerelem, amit meggátoltak, és őrületbe hajszoltak azzal, hogy kitiltottak a Butterfield-házból. A szerelem, vagyis az elgáncsolt szerelem megfosztott érzékeimtől. A tűz nem volt csíny, nem volt gyűlölet, sem holmi őrült bosszútett.

Nyereményjáték

Jade és David megismerkedése, majd a körülöttük történő események láncolata nagyon sokrétű és néhány helyen tragikusnak is mondható . Szerelmük bármennyire is tiszta, és egyedülálló mégis sötét örvénybe húzza őket. Főleg Davidet. Az ilyen tragikus szerelmekből az irodalomban sokszor volt már példa. A nyereményjátékban ezekre a párosokra keressük a választ.

A te feladatod lesz kitalálni, hogy a turné egyes állomásain a leírásokban rejtő híres szerelmes párok neveit, majd beírnod a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, és a turné végén ha mindegyik párost kitaláltad, neked is esélyed van megnyerni a Végtelen szerelem című könyvet.

kép innen
A nálam elrejtett páros szintén egy könyv (és több részes film) főszereplői.  Történetük az amerikai észak és dél között dúló polgárháborúban veszi kezdetét. A női karakter elkényeztetett földbirtokos-kisasszonyként él, és bosszúból hozzámegy egy férfihoz, aki aztán meghal a fronton. Mielőtt férje elmenne a harcmezőre a nő megismerkedik élete nagy szerelmével (vagyis ekkor még ezt nem tudja.) Házasság után özvegység és szegénytelenség vár a nőre, majd újabb "kényszerházasság" és újabb özvegység. Ekkor érkezik el életébe a régi szerelme, hogy feleségül kérje és boldogan éljenek, amíg meg nem halnak... De ez nem ilyen egyszerű, hiába házasodnak össze életükben  tragédia történik és a két szerelmes útjai újra elválnak. Később a nő rájön, hogy a férfi volt igazi számára, de már túl késő...

Hogy hívják a páros két tagját?





a Rafflecopter giveaway

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

 
A turné további állomásai:

02.02. Zakkant Olvas
02.04. Kelly és Lupi Olvas
02.06. CBooks
02.08. Deszy Könyvajánlója

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe