Kody Keplinger - The Duff - A pótkerék

7:15:00 PM


December 12-én jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadónál Kody Keplinger nagy sikernek örvendő ifjúsági novellája, melynek főszereplője Bianca egy 17 éves lány, akit iskolástársa a szoknyapecér Wesley a DUFF jelzővel illett. Mit is jelent a DUFF? A szó az undi kövér barátnőt takarja, akin keresztül meg lehet környékezni a többi csini barátnőt. Bianca, Wesley szerint ilyen, de a lányban több van ennél. Menekül valami elől, és egyenes a Wesley karjaiba, aki gyógyír lehet a problémákra. Hogy mikor és miként talál egymásra a csúnya barátnőnek titulált Bianca és a nagyszájú szexis csajozógép az A pótkerékből kiderül!

Tartsatok velünk és a turné végén, ha ügyesen játszol te is megnyerheted magadnak a 3 db Kody Keplinger könyvet, amiből jövőre érkezik a mozifilm is.



Kody Keplinger: The Duff - A pótkerék
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Fordító: Szabó Krisztina
ISBN: 9789633992463
Elit start: 2014.12.09.
Premier Péntek: 2014.12.12

Fülszöveg:
A tizenhét éves Bianca Piper cinikus, hűséges, és még véletlenül sem gondolja azt, hogy ő lenne a legszebb a barátnői között. Arról nem is beszélve, hogy okosabb annál, mint hogy elkábítsák az iskolai nőcsábász, Wesley Rush szavai.

Ami azt illeti, Bianca kifejezetten gyűlöli ezt a srácot.
Amikor pedig Wesley Duffnak nevezi őt ,egyszerűen ráborítja a kóláját.

Ám Bianca élete otthon sem éppen tökéletes, így figyelemelterelésre van szüksége. Azon kapja magát, hogy megcsókolja Wesleyt. És ami a legrosszabb, még élvezi is. Hogy elszabaduljon a mindennapok poklából, beleveti magát a fiúval egy titkos „ellenségek extrákkal” kapcsolatba.

És ez egészen addig működik is, amíg ki nem csúsznak a dolgok az irányítása alól: kiderül, hogy Wesley nem is olyan rossz hallgatóság, ráadásul az ő élete is elég kiábrándító. Bianca elborzadva veszi észre, hogy kezd beleszeretni abba a srácba, akiről úgy gondolta, mindenkinél jobban utálja.

Vannak olyan könyvek, amik még meg sem jelennek magyarul, de már nagy durranásnak számítanak külföldön. A Duff is ilyen. Előbb hallottam róla kint blogokon, mintsem, hogy magyarul olvastam volna. Persze ez a legtöbb esetben így van, de én általában nem figyelek az angol könyvekre, mert addig úgyis felesleges, amíg magyarul nem olvastam, hiszen az angoltudásom egyelőre nem olyan nagy, hogy megbirkózzam egy ilyen falattal. Úgyhogy eléggé örültem, amikor a Könyvmolyképző Kiadótól megtudtam, hogy náluk érkezik Kody Keplinger nagy durranása magyarul.

Bár nálam annyira nagyot nem durrant a könyv, de teljesen jól szórakoztam rajta és nagyon megkedveltem Bianca és Wesley párosát. A női főszereplő Bianca 17 éves és rendkívül cinikus, inkább otthonülő típus mintsem a diszkó táncparkettjének a sztárja. Önbizalomhiányos, ami nem is csoda, mert a két legjobb barátnője gyönyörű, csodaszép modellalkat, akiken mindenféle ruha jól áll és ébredés után is a TeenVogue címlapjára tehetők. Mellettük nem könnyű érvényesülni valljuk be.

A történt cselekménye onnan indul be, hogy a három barátnő együtt elmegy a szokásos péntek esti bulikába, azaz a Fészek klubba, ahol Bianca csak támasztja a pultot, és Joe-val a csapossal beszélget. Ekkor jelenik meg Wesley, aki kimondja azt, ami eddig Bianca agyának hátsó szürkeállományában tárolódott jól elrejtve, hogy még gondolni se kelljen rá. A fiú Duff-nak (Designated Ugly Fat Friends) azaz csúnya dagadt barátnő kelléknek nevezni Biancát. Ez nagyjából azt jelenti, hogy Bianca a barátnői mellett csak egy kiegészítő, és csak arra való, hogy a fiúk ő általa közelebb jussanak a két másik szépséghez. Wesley-nek is ez a terve, amikor leszólítja a Fészekben a lányt, aki egyébként korábbról már ismerte a fiút, és a hírnevét. Wesley mindenkit megdug, aki él és mozog, amolyan röptében a legyet elv szerint. Wesley-nek nagyjából mindegy, hogy kit visz haza (bár azért inkább a szépségekre pályázik) egyszóval ő pont az a srác, aki Bianca ellentéte. Utálja is őt nagyon, ám ám arra a váratlan fordulatra senki sem számít, hogy Wesley és Bianca csókolózni fognak aznap este, és ezzel olyan dolgokat indítanak el, amik nagyon érdekesek lesznek majd a regényben.

Nem mondanám tipikus YA sztorinak a könyvet, mert a főszereplők hiába 17 évesek jócskán érettebben gondolkoznak a szexről. Már egyikük sem szűz, ami nem gond, de a kapcsolatokat majdnem felnőtt módjára intézik. Jó, persze drámázás azért itt is van, és naná, hogy akik csak úgy szexelnek egymással, azok között sokkal komolyabb érzelmi kötődés is lesz előtt-utóbb. (Itt jöhetne, az én megmondtam rész, de erről inkább nem írok semmit se :D).

Szóval Kody Keplinger ahhoz képest, hogy gimis sztorit írt, sokkal komolyabb dolgok foglalkoztatják ezeket a lányokat és fiúkat, mint a matekdolgozat éppen aktuális érdemjegye. Persze tanulniuk nekik is kell, de nagyobb hangsúlyt kapnak a családi problémák és az emberi kapcsolatok pl: alkoholizmus, elvált szülők, elhanyagolt gyerekek téma, barátság, őszinteség, sebezhetőség, önbizalom kérdéskör. Szerettem a könyvben, hogy hiába volt rövid, mégis annyi minden fért bele ezekből a fent említettekből. Rengeteg érzelem, családi történet, őszinte párbeszédek, félrement kapcsolatok, titkok, de még egy rövid szerelmi háromszöget is belezsúfolt az írónő.

Nekem néha olyan érzésem volt hogy a kevesebb több, de nem volt zavaró ez sem, csak én hozzácsaptam volna még pár oldalt és akkor talán jobban eloszlott volna minden. Bianca és Wesley részei voltak a kedvenceim, mert nagyon jó kis párbeszédeket írt hozzájuk Kody. A cinikus "Duffy" (Wesley nevezi így őt a regényben sokszor) mindig megmondta a skalp vadász nagyszájú és dicsekvő fiúnak a véleményét. Persze aztán egymásnak estek és az ágyban kötöttek ki, de ezt elnéztem nekik :)  A gyűlöletet egyébként sem sok választja el a szerelemtől és a szeretetről, ez már nagyon sok filmből, versből, dalból stb..stb.. kiderült, úgyhogy ahogy annak rendje módja szerint a két fiatal egyre többet fog érezni egymás iránt. De képbe kerül Toby is, akiért Bianca már évek óta oda van. Miközben ott van Wesley, a titkos barát, aki kicsivel több extrát nyújt, mint közös leckeírás, és ott van Toby, aki őszintén érdeklődik a lány iránt. És ha ez még nem lenne elég közben Bianca családja darabokra hullik, apja, aki régen alkoholista volt, újra inni kezd, anyja pedig nem hajlandó hazajönni egy munka útról, csak elküldi a válási papírokat postán.

Értékelés: 5/4

Kétségkívül jól megírt, és összerakott könyv a Duff, emelem kalapom Kody Keplinger előtt. A történet szimpatikus volt, elgondolkodtató és hiába olvastunk már ilyet (szépfiú vs csúnya lány), mégis újszerű megközelítésben volt tálalva.

A DUFF szócska sokszor előkerül a történet során, és nagyon elgondolkoztató minden lánynak. Tuti, hogy olvasás közben mindenkinek az észbe jutott az, hogy ő az élete melyik szakaszában volt DUFF. Én elég sokat merengtem ezen, és sok gimis emlékem jutott eszembe. Kody jól feloldja ezt a moziakszavas negatív "bélyegzőt" azzal, hogy Bianca 2 barátnője is csatlakozik azok táborához, akik szintén Duffnak érzik magukat.

A szereplők emberiek, gyarlóak és vétkeznek. Bianca menekül a problémái elől, és azt hiszi, hogy megoldás lehet, hogyha Wesley-vel szexszel. Persze, mint tudjuk ez nem megoldás, de ki bélyegezheti meg őt, amikor mindenki csinált már ilyen dolgokat. A családi problémák és a barátság ereje is jól kiütköznek a könyvben úgyhogy bőven van benne tanító jelleg is. Kamaszoknak (16 éven felülieknek) jó választás lesz a Duff.

Én szerettem a könyvet, bár nálam nem ütött akkorát, mint amit reméltem tőle, de ez nem sokat von le az értékéből. Szerethető könyv Kody Keplinger regénye és nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogy fogják ezt a vásznon megvalósítani (érkezik jövőre belőle a film!).



15%-os kedvezménnyel a tiéd lehet a DUFF!






Blogturné extra: Playlist a könyvhöz
Sok ismert dal szerepelt a regényben, ezekről hoztam nektek egy kis playlistet, amit meghallgathattok. Alább pedig a számlista, a zárójelben Bianca, és Wesley dalai jelezve vannak a nevük kezdőbetűivel. 2 The Veronicas dal is szerepel rajta, ezt külön üdvözítem, mert imádom a csajokat! Enjoy!




1. Womanizer" by Britney Spears
2. Everything is Alright" by Motion City Soundtrack
3. Dirty Sunshine" by Lillix
4. When It All Falls Apart" by The Veronicas (B)
5. Take Me Away" by Avril Lavigne (B)
6. Push" by Matchbox 20
7. I Can't Stay Away" by The Veronicas (B)
8. Easier To Run" by Linkin Park
9. I Won't Say I'm In Love" from Disney's Hercules (B)
10. Stay" by Safety Suit (W)
11. Bruised" by Jack's Mannequin
12. Swing, Swing" by the All-American Rejects
13. The Way I Loved You" by Taylor Swift (B)

Nyereményjáték:

Kody Keplinger regényében a béna lány lesz a főszereplő, aki a suli leghelyesebb fiújával randizik. Ilyen történetből már láttunk néhányat, de megunni mégsem tudjuk. Ha ügyes vagy és felismered a blogokon leírt filmes történeteket és kitalálod, hogy mi a címük, akkor máris esélyes vagy, hogy megnyert a 3 darab A DUFF - A pótkerék című könyvet.

Az én feladványom:



A filmben Biancát (háháhá, itt is egy Bianca!) addig nem engedi apja randizni, amíg mogorva nővére Kat szintén randira nem megy. Katet egy fiú sem érdekli, ám feltűnik Patrick (akit Bianca udvarlója bérel fel), hogy cserkéssze be a lányt. Ám ez nem is annyira könnyű, mert Kat meglehetősen ellenséges Patrickkal.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő blogok:
12.12. - Deszy könyvajánlója
12.13. - Always Love a Wild Book
12.14. - Zakkant olvas
12.16. - Dreamworld
12.18. - Kelly és Lupi olvas
12.19. - Media Addict

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe