Lois Lowry - Az emlékek őre

9:14:00 PM


Sokatoknak ismerős lehet Lois Lowry - Az emlékek őre című könyv. Magyarországon először 2001-ben jelent meg Tóth Tamás Boldizsár fordításában az Animus kiadónál. Az évek során számos fiatal és felnőtt szívébe lopta be magát a mű és idén szeptember 11-én a hazai mozikban is bemutatják a könyvből készült készült filmet.

Ennek örömére a hazai forgalmazóval, a Big Bang Mediával közösen játékra invitálunk titeket és lehetőségetek nyílik megnyerni a 10 db páros jegy egyikét.

A játék mellett minden állomáson különböző értékeléseket, érdekességeket, extrákat olvashatsz a könyvről és a filmről.


Lois Lowry: Az emlékek őre
Kiadó: Animus
Kötéstípus: Kemény… :D kötés
Kiadás évei: 2001 / 2006 / 2013
Oldalszám: 238 oldal
ISBN: 9789639307193 (2001) / 9639563420 (2006) / 9789633241318 (2013)
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Fülszöveg:
A tizenkét éves Jonas olyan világban él, melyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő világot a bölcsek tanácsa vezeti. Ők azok is, akik a tizenkettedik évüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját kijelölik egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonas előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát…

Még nyáron szereztem be a Rukkoláról Lois Lowry könyvét, mert el szerettem  volna olvasni a film előtt Az emléke őre történetét, hiszen úgyis mindig a könyv a jobb, mint a mozi. Tudtam, hogy szeptemberben érkezik a megfilmesített változat, de valahogy nyáron nem tudtam belekezdeni a havas, szánkós borítójú regénybe. Nekem túl téli volt. És bár az időjárás már 20 óta alig emlékeztet a nyárra, így elég volt egy esős délután és este, ahhoz, hogy Jonas történtével megismerkedjek.

És bár kicsit paráztam a számomra bénácska borítótól, és azért is, mert egy 12 éves fiúról kell olvassak (jobban szeretem az idősebb kamaszok történeteit), de persze ahogy az lenni szokott nem csalódtam. Sőt! Jóval több van ebben a könyvben, mint ami a külalakján látszik.

Az emlékek őre egy nagyon érdekes disztópikus világban játszódik a Földön, ahol mindenki békében él egymás mellett. A társadalomban vannak béranyák, akik kihordják a gyerekeket, akik aztán rájuk szabott szülőegységekhez kerülnek. A szülőegységek szintén úgy párosítják össze, hogy egymáshoz illőek legyenek. Nincs szó itt szerelemről, se szeretetről egyszerűen minden a szabályok és a praktikusság vezére. A szülőegységek 2 gyereket fogadhatnak örökbe maximum. A gyerekek bizonyos életkor után évente részt vesznek egy-egy ceremónián.  1 éves koruk után kapnak nevet, 7 éves koruk után saját kerékpárt, 12 éves korukban pedig életcélt, azaz hivatást.

Nem merjük megengedni az embereknek, hogy maguk döntsenek.
– Mert veszélyes? – kínálta fel a szót az örökítő.
– Nagyon veszélyes – jelentette ki határozottan Jonas.

A társadalomban mindenkinek megvan a saját szerepe. Míg a szülők a rájuk kiosztott feladatkörben dolgoznak (pl közösségi munkát látnak el), addig a gyerekek tanulnak és önkéntes feladatokban vesznek részt. Jonas az öregek otthonában tevékenykedik, édesapja az újgyermekeket (a béranyáktól született, de még nem családnál elhelyezett gyerekek) gondoz. Gabriel, az újgyermek, akit édesapja elhoz munkahelyéről néha a családdal tölti az éjszakákat, mert problémás és az újgyermekek központjában nem tudják megoldani a mindig síró és nyugtalan fél éves gyermek nevelését. Jonas különleges kapcsolatot ápol a kisfiúval, sokszor ő vigyáz rá, ő nyugtatja meg és ez a kapcsolat később még nagyon fontos jelentőséggel fog bírni.

Ebben a világban, bár tökéletes még sincsenek színek és érzelmek. Bár minden nap a szülők leültetik gyermekük az asztalhoz és beszélgetnek velük arról, hogy napközben mik történtek velük, és mit éreztek, de ez igazából képmutatás. Erre Jonas akkor jön rá, amikor a ceremónián kiválasztják őrzőnek. Az őrző feladata az emlékek befogadása, hogy azokat ne a közösség többi tagjának kelljen feldolgoznia. A fiatal fiú feladata, hogy az előző őrző emlékeit átvegye, és ez bizony egy nagyon komoly és köztiszteletben álló feladat.

– Az emlékek őrzésében nem a fájdalom a legrosszabb – folytatta az örökítő –, hanem az egyedüllét. Az emlékek arra valók, hogy az emberek osztozzanak rajtuk.

Az őrzőnek kiemelt szerepe van a társadalomban, hiszen az ő vállát nyomja ez az elképesztő sok teher és neki kell megőrizni az emlékeket, hogy azok ne nyomják a közösség vállát, és egyfajta boldog tudatlanságban éljék tovább gépies életüket a tanulás-közösségi önkéntesség majd a felnőtt munkahely háromszögében. Az őrző az emlékekből tudja, mik azok az érzelmek, mi az a fájdalom, mi az az éhezés, a háború és a szeretet. Jonas szépen lassan megtanulja, hogy az az élet, amit eddig élt teljesen más, mint a normális emlékekkel teli élet. A fiatal fiú minél többet megtud a körülötte lévő világról, amitől eddig hermetikusan el volt zárva, annál jobban hajtja őt a tudat, hogy változtatnia kell. Létezik egy hely (Máshol), ahol vannak még színek, vannak még érzelmek, és ott teljesen másként élnek emberek.

Jonas megtanulja, hogyan rejtse el érzelmeit, és bár kimondott szabályok szerint kell élnie, mint leendő őrző, a régi őrzőtől nagyon sok mindent megtud. Jonas gyermeki ártatlansággal hitt eddig a világ jóságában, ám amint megkapja a különböző emlékeket felnyílik a szeme. A régi őrző folyamatosan adja át neki a tudását, amivel az öregembernek könnyebb, ám Jonasnak egyre nehezebb.

Olyan dolgokat tud meg a fiú, amik nagyon súlyosak, és teljesen felforgatja az egész eddigi szemléletét. Családjában már nem bízhat, barátainak kénytelen hazudni és ez lassan felemészti a fiút. A tökéletes éle, az érzelemmentesség egy nagy kamu és ez ellen csak akkor tehet valaki valamit, ha van elég bátorsága.

Értékelés: 5/4.5

Néhány dolgot nem találtam letisztázottnak a könyvben, de ez igazából nem akkora hátrány, hogy csalódást okozzon. Nagyon tanulságos, és végtelenül elgondolkodtató könyv Lois Lowry regénye, bár nem éppen egyszerű olvasmány a léleknek. Nem mondanám kifejezetten gyermekkönyvnek (Amerikában néhol kötelező olvasmány a gyereknek), hiszen szerepel benne a halál és ennek feldolgozása, megértése, és átélése és ez nem biztos, hogy a kis törékeny lelkeknek való. 

Az igazság és annak kimondása olyan kontextusban, ahogy a könyvben volt még nekem felnőtt létemre is fájó pillanatokat okozott, nem beszélve arról, hogyan hullott darabokra ez a fura disztópikus világ folyamatosan olvasás közben. A tökéletesség persze árulkodó, mindenki tudja a lelke mélyén, hogy ilyen nem létezik, de mégsem sejti ez azt arcul csapó kegyetlenségét. Groteszk volt olvasni, hogy a mosolygó és mindig vidám társadalmi feladatot ellátó emberek mögött mi húzódik. Kemény könyv az Emlékek őre, de pont ezért tetszett.

Nekem kicsit lassan indul be a regény, szinte már kicsit zavart is, hogy az elején semmi sem történik. Jonas éli a megszokott életét, megismerjük a világot az p nézőpontjából, aztán jönnek a ceremónia, és az új folyamat, azaz az emlékek átvétele. Az őrző, és ifjú tanítvány közötti különleges kapcsolat szívmelengető volt. Szerettem ezeket a bölcs párbeszédeket, és azokat a részeket, amikor új emlékeket kapott a fiú. Különleges történetek ezek, és Lois Lowry nagyon ért hozzá, hogy úgy írja le ezeket, hogy ott motoszkáljanak a fejemben még hetekkel később is, a könyv befejezése után. A szánkós jelenet biztos, hogy mindig eszembe fog jutni, ha látok valahol egy szánkót, és erre utal a borító is. Persze ez csak azután esett le, hogy elolvastam azt a részt.

A társadalom kapcsán nem értettem mindent, bár voltak dolgok, amiket megválaszoltak később, de van amire csak később jöttem rá pl: színek hiánya, hová tűnnek az emlékek, amikor az őrző (vagy a leendő őrző) elhagyja őket, hogy működik ez a folyamat, kik döntenek a gyermekek sorsáról, hol van Máshol.

A lezárás kicsit gyorsan végbement, és hatalmas függővég, ami szerintem nem hátrány. Engem inkább elgondolkodásra késztetett és még furábbá tette az egész sztorit. Nagyon kíváncsi leszek, hogyan valósítják meg ezt a fantasztikus bölcs és egyben groteszk disztópiát a vásznon.



Rendeld meg a linkre kattintva Az emlékek őrét 15%-al olcsóbban! 




Blogturné extra:  A könyvből készült filmről

A The Giver (Itthon Az emlékek őre) című filmet szeptember 11. után láthatod a mozikban. A film Magyarországi forgalmazója a Big Bang Media.

Mozibemutató: 2014.09.11 (Premier előtti vetítés, amire a nyeremény szól: 2014.09.10 - 19:00 Lurdy)

A film főszereplőjét Brenton Thwaites alakítja, akit a Kék lagúna folytatásában már láthattunk, de többet között szerepelt a Demonában is nemrég. Jeff Bridges lesz Jonas filmbeli tanítómestere, aki az emlékeit adja át a fiúnak. Jonas szüleit, ügyvéd anyját Katie Holmes, míg dajka édesapját Alexander Skarsgård alakítja majd.

Az emlékben különleges szerepet betöltő Rosemaryt Taylor Swift énekesnő személyesíti meg, Fionát és Ashert (ők Jonas legjobb barátai) Odeya Rush és Cameron Monaghan formálja majd meg. Kis szerepet kap majd a filmben Meryl Streep is, ahogy látom ő a ceremónián lesz döntéshozó, ami a főszereplő életét teljesen megváltoztatja.

A 97 perces film rendezője Phillip Noyce, akihez olyan filmek fűződnek, mint a Salt ügynök, A csontember, Vészveszélyben. A forgatókönyv írója, aki Lois Lowry regényéből dolgozott nem más mint Michael Mitnick.

http://fogaddasorsodat.hu/




Nyereményjáték 


A Big Bang Media felajánlásával lehetőségetek van a 10 db páros jegy egyikét megnyerni a premier előtti vetítésre.
Ehhez mit kell tennetek? A Rafflecopterben lájkolni a Facebook oldalakat (Big Bang Media és Blogturné Klub kötelező.) és helyesen válaszolni a kérdésekre. Minél több kérdésre válaszolsz, annál nagyobb esélyed lesz a nyereményre. Ehhez persze segítségetekre lesznek a különböző állomások is.

A jegyek kizárólag a szeptember 10-én, 19 órakor a budapesti Lurdy moziban rendezett premier előtti vetítésre szólnak. (Nyerteseket szeptember 8-án, délelőtt értesítjük ki. Ha a nyertes 30 órán belül nem jelentkezik, új nyertest sorsolnunk. Kérlek figyeljetek oda, hogy a helyes email mail címetek legyen feltüntetve a Rafflecopterben!)


a Rafflecopter giveaway
 
 
 
A turné további állomásai:
08.23. - Cbooks
08.26. - Deszy könyvajánlója
08.28. - Könyvgalaxis
08.30. - Bibliotheca Fummie
09.01. - Kelly,Lupi olvas
09.03. - Zakkant olvas
09.05. - Roniolvas 
09.07. - InsaneLife


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe