Philippa Gregory - A Sötétség Rendje

11:02:00 PM


A Cartaphilus Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Philippa Gregory legújabb regénye, A Sötétség Rendje. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Luca és Isolde rejtélyekkel átszőtt történetét!

2014. július 21-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

Fülszöveg:
1453, Róma. A fiatal papnövendéket, Lucát eretnekséggel vádolja az inkvizíció, amiért útmutatás nélkül olvasta a Bibliát, tiltott könyvekből tanult. Ráadásul születésének körülményeiről is furcsaságokat pletykálnak. Csak úgy úszhatja meg a vádemelést, ha csatlakozik a pápa alá tartozó titkos rendhez, amely a sötétség és a félelem titkait kutatja.

Első küldetése a Lucretili-apátságba vezeti Lucát, ahol rémisztően furcsa dolgok történnek, amióta az ifjú apátnő, Isolde vette át a zárda vezetését. Az apácákat rémálmok és tévképzetek gyötrik, némelyiken megjelennek Krisztus sebei. Amikor az egyikük váratlanul és különös körülmények között meghal, a koporsója fölött összecsapnak az indulatok. A bizonyítékok minden kétséget kizáróan egyvalaki ellen szólnak - de vajon megbízhatóak-e?

Philippa Gregory új helyszínt választott legújabb regénye cselekményéhez: a középkori Itália útjait vándor szerzetesek, földesurak, keresztes lovagok, földművesek, apácák, mór rabszolgák és banditák járják. A fiatalabb olvasókat célzó fordulatos történetből nem hiányzik a nyomozás izgalma, a középkor borzongató kalandja és persze a szívdobogtató szerelmi bonyodalom sem.

ISBN: 9789632662923
Oldalszám: 280 oldal
Fordította: Szilágyi Zsófia

Alapjáraton szeretem a történelmi könyveket, érdekel a vallás (bár én magam nem vagyok vallásos) és az ehhez kapcsolódó dolgok.  Egy időben nagyon rá voltam függve erre a témára, bár nem választottam mindig annyira jól. Olvastam Javier Sierra regényeit (Tiltott út, A kék dáma titka, Titokzatos vacsora), ezek a vallás, babonák és misztikum világát járták körbe egy kis paranormális vonallal megspékelve. Ok, kissé gagyi szinten, de akkoriban ez nem érdekelt. Dan Brown vallással kapcsolatos regényeit (Angyalok és démonok, DaVinci kód,) egymás után olvastam ki. Imádtam őket! Az elveszett jelkép maradt ki és az Inferno, előbbi ott lapul a polcon, és az utóbbi együtt sorra fog majd kerülni. Ezeknek az élmények hatására beszereztem a Zárda kulcsát és a Szöktetés a zárdából könyveket a Rukkolából. Nem vagyok én apáca - énekelhetném is a fantasztikus híres dalt, de egyszerűen érdekel ez a téma, így amikor megláttam A Sötétség rendje fülszövegét eldöntöttem, hogy ezt olvasni akarom.

Bevallom Philippa Gregory-ről eddig csak azt tudtam, hogy ő az írónő, aki a Tudor korról írt (1483-1605), de most, hogy elolvastam ezt a regényt tőle felvettem őt az "írók, akik tökéletes és izgalmas korleírást tudnak adni" listámra. A Sötétség Rendje sztorija a Tudorok uralkodása előtt játszódik, ám a történelmi kor áthelyezése úgy érzem, hogy nem okozott gondot Gregory-nak. Nagyon tetszett ugyanis, hogy a Sötétség Rendje nagyon jó és mindenre kiterjedő leírást ad az akkori életről, az emberekről, szervezetekről, és vallásról.

A regényben 1453-ban járunk , abban a korban, ahol minden a vallásosság körül forgott. Mindenki igyekszik megfékezni az eretnekséget. A társadalom tagjai a köznép mellett a templomos lovagok, hűbérurak, elöljárók, szerzetesek és az apácák. A helyszín Itália, Rómától nem messze, itt ismerhetjük meg Lucát, aki papnövendékként él. A fiút eretnekséggel vádolják, mert olyan témák foglalkoztatják, ami a tudománnyal kapcsolatos, sem mint a zsoltárokkal, imákkal, és tanításokkal. Lucat választás elé állítják. Az eretnekség felett szemet hunynak neki, ha beáll a Sötétség Rendjének csoportjába, akik megmagyarázhatatlan esetek után nyomoznak az ország minden részében.

Luca elfogadja ezt az ultimátumot, és meg is kapja az első megbízását. A fiúnak és segítőjének Freizének el kell menniük a Lucretili-apátságba, ahol ki kell vizsgálnia egy ügyet. A fiú csak 17 éves, Freize sem sokkal idősebb, ám kapnak maguk mellé egy írnokot, aki mindent dokumentál a vizsgálataik során. Luca teljes hatalmat kap. Az apátságban megmagyarázhatatlan dolgok történnek az apácákkal és Luca feladata lesz kideríteni, hogy mi okozza a nővérek rémálmait, vallási sebeit, és rosszulléteiket.

A történet másik főszereplője Isolde, aki a zárdát vezeti. Fiatal kora ellenére a lányt is választás elé állította bátyja, aki édesapjuk halála után örökölte a családi birtokokat. A lány az apja végrendelete szerint vagy hozzámegy a család barátjukhoz, egy öreg és visszataszító úrhoz, vagy a Lucretili apátság vezetője lesz. Isolde utóbbi választotta, így szolgálólányával Israq-kal bevonult az apácák közé. A fura és megmagyarázhatatlan esetek azután kezdődtek, hogy a mór szolgálólány és Isolde az apátságba érkeztek.

Vajon összefügg a lány érkezése, és az apácák megtébolyodása? Israq tiltott tanokat alkalmazott és boszorkányságra kényszerítette Isoldét? Vagy a lány önként vállalta az eretnekséget? Mi okozza a többi apáca megzavarodását?

A Sötétség Rendje szerencsére minden kérdésre megadja a választ és bár sejthető, hogy mi, és miért történik, tartogat bőven meglepetéseket Philippa Gregory könyve. Nekem néhol túlzottan egyértelmű volt, és kiszámítható, de mégis magával ragadó történettel állunk szemben, így ez nem volt túlzottan komoly akadály.

Az írónő képes arra, hogy izgalmasan szője a cselekmény szálait, minden szereplőre feladatot osztva. Luca a józan ész képviselője, míg Isolde szépségével és rendíthetetlen elhatározásával igazi példakép lehet a lányoknak. Freize szarkasztikus humora, és Israq határozott de ugyanakkor titokzatos jelleme jól működött a közös jelenetekben. Imádtam a róluk szóló részeket, ahogy megismerkedtek egymással, a zrikálásokat.

- Szegény pára - sóhajtott a lány.
- Egy tündérmesében most megcsókolhatná, és akkor herceggé változna. Azt mondják, a szeretet még a szörnyetegekkel is csodákat művel. De nem! Most jut eszembe, hogy maga nem ad csókot., hanem még azért sárba teper egy derék embert, mert eszébe jutott, hogy talán mégis. 

A történet nem ér véget ott, hogy megoldják a Lucretili-apátság rejtélyét, a sztori sokkal tovább nyúlik, ami nem is volt baj, mert így újabb rejtélyt ismerhettünk meg. Luca ezt az ügyet is felderíti az egyház nevében. Itt is kicsit egyértelmű volt, hogy mi miért történik, de a messzire nyúló babonák, és régi legendák érdekessé tették ezt az ügyet is.

Értékelés: 5/4

Azt szerettem Philippa Gregory könyvében, hogy hiába szól egy olyan korról, amit elképzelni is nehéz, ő úgy tudja átadni mindezt, hogy szinte látod magad előtt a szereplőket, és a körülöttük lévő helyeket. Jó társadalom és korrajzot ad, megismerhetőek az akkori emberek babonái és a misztikumok mögött nyúló vallási indíttatás, vagy éppen félelmei.

Hiába tinik a főszereplői a könyvnek, ők annyira felnőttnek tűnnek, ami miatt ez nem probléma. Az akkori kornak megfelelően ezek a fiúk és lányok korán felnőttek, tisztségeket láttak el, vagy éppen sokat megtapasztaltak (korai kényszer házasságok, háborúk, éhezés, kemény munka, járványok stb.). Példaértékű jellemekről olvashatunk a Sötétség Rendjében és ez nagyon jó. Luca és Isolde nem nyafog, józan ésszel és eltökéltséggel verekednek át a problémákon, miközben nem felejtik el, hogy mi a barátság, a szerelem, a hősiesség, az önfeláldozás, a bajtársiasság és milyen egy nemes szív.

Aki elolvassa ezt a regényt, amellett, hogy jól szórakozik, tökéletes történelmi áttekintést is kap a XV. századi Itáliáról és az ott élő emberekről. Bár van egy enyhe szerelmi szál a sztoriban, de nem ez uralja szerencsére a könyvet. Ez sokkal inkább történelmi kalandregény, amiben szerepet kapnak az érzelmek és a humor is. Olvastatta magát A Sötétség rendje, egy szusza megvoltam vele és én szeretem az ilyen könyveket. A szereplői szerethetőek voltak, a kiszámíthatóság nem annyira zavaró. Kicsit több misztikumot én még vártam volna, de mivel ott a folytatás reménye a könyv végén, remélem még lesz alkalmam tovább olvasni Luca és Isolde közös utazásairól és kíváncsian várhatom, hogyan alakul Freize és Israq kapcsolata.

Jó ifjúsági történelmi könyvet mostanság nem olvastam, így öröm volt végre olyan regényt a kezembe venni, ahol nincsenek "álomvilágok", nincs túlzottan sok paranormális történés, se erőltetett szerelmi szál. Itt mindenki a kornak megfelelően él, nem elrugaszkodottak a jellemek. A háttér és a történelmi hűség (bár nem vagyok töri tanár) szerintem nagyon hiteles, és nagyon jól érzékelteti az akkori kori embereket, és helyszíneket. Annyi a hátrány, hogy kiszámítható a cselekmény alakulása, de ez legyen a legkevesebb :) Én mindenesetre kíváncsi leszek a folytatásra, mert nagyon megszerettem a kvartettet! 



Rendeld meg a könyvet 15% -os kedvezménnyel!



Blogturné Extra: Az írónőről és a többi könyvéről


Bár én csak most ismerkedtem meg igazán Philippa Gregory-val közelebbről, az igazi fanatikusok már 2001-ben felfigyelhettek a brit írónőre. Gregory 1954-es születésű és 1987 óta foglalkozik regényírással. Legismertebb regénye A másik Boleyn lány, ez a regény külföldön 2001-ben jelent meg. 2002-ben az írónő elnyerte a Romantic Novel of the Year Award gálán a legjobb romantikus regény megtisztelő címét. Ebből a könyvből egyébként film is készült Scarlett Johansson és Natalie Portman főszereplésével.



Philippa Gregory több sorozatot is írt már, az eddig leghosszabb a Tudorok kort öleli fel. Főszereplői VIII. Henrik, a Boleyn lányok, Stuart Mária és leszármazottjai. 

1. Philippa Gregory: Az állhatatos hercegnő
2. Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
2,5. Philippa Gregory: The Wise Woman (itthon még nem jelent meg magyarul)
3. Philippa Gregory: A Boleyn örökség
4. Philippa Gregory: A királynő bolondja
5. Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője
6. Philippa Gregory: A másik királynő


Másik sorozatának címe a Rózsák háborúja, ez a regénysorozat is Angliában játszódik. A helyszín a Lancaster-udvar és az esemény pedig a híres Rózsák háborúja, ahol a Lancaster és a York ház összecsapásáról olvashatunk. Természetesen itt is a középpontban a romantika, az intrikák, a cselszövés és a történelem áll.

1. Philippa Gregory: A folyók asszonya
2. Philippa Gregory: A fehér királyné
3. Philippa Gregory: A vörös királyné
5. Philippa Gregory: A fehér hercegnő




Szerencsére azok, akik szerették a Sötétség rendjét, azoknak jó hír, hogy angolul már elkészült a folytatás. A Stormbringers részben Luca és Isolde Jeruzsálembe indul, ahol a tenger szétnyílik a lábuk alatt, ám valami sötét és titokzatos is a nyomukban van útjuk során. A harmadik részben (Fool's gold) Velencébe visznek a kvartett útjai, ahol Lucának a pénz hamisítási rendszert kell felgöngyölítenie. Ráadásul eközben egy alkimista előállítja a híres Bölcsek kövét, ami tudjuk, hogy sosem jelent jót, ha rossz kezekbe kerül.

Teljes regénylista az írónő honlapján rengeteg érdekességgel a történelmi korokról - szereplőkről itt: http://www.philippagregory.com/books

Nyereményjáték:

Luca a Sötétség Rendjének ifjú tagjaként járja a birodalmat, s kutatja a sötétség és félelem titkait.
Miután megtudja aktuális küldetésének részleteit, a helyszínre utazik, hogy kivizsgálja azt, valamint, hogy a törvényeknek megfelelően, a pápa nevében intézkedjen.
Útja során vele tart Freize, a kissé bohókás konyhai inas, és Peter testvér, aki a feljegyzésekről gondoskodik.

Ám egy napon, amíg Peter testvér leheveredik néhány órára, a tréfás kedvű, gyanakvó Freize úgy dönt, megvicceli az öreget, és összekeveri a küldetéseikről szóló feljegyzéseket. Közben Luca, mit sem sejtve a csínytevésről, tovább kutakodik az eltűnt aranyrögök után. Este azonban észreveszik, mit tett Freize, és kétségbeesetten próbálják helyreállítani a károkat.
Segítsetek nekik megfejteni, mely bűnösöket, vádlottakat rejtik az egyes iratok!

Feladat:
1. A feljegyzések alapján fejtsétek meg, mely híres történelmi személyekről van szó, és a neveket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Kötelező!)
2. Lucával eredjetek az aranyrögök (!) nyomába, és számoljátok össze, hány darabot találtok. De vigyázzatok, nem minden arany, ami fénylik!  (Erre július 28 -tól nyílik lehetőségetek, a Blogturné Klub blogján. Aznap nem lesz értékelés, csak kincsvadászat. Nem kötelező megcsinálni, de plusz esélyeket jelent.)
3. Találjátok ki, a játékban szereplő történelmi személyek közül ki(k)ről írt már könyvet Philippa Gregory. (Kötelező!)

Kalandra fel!

Figyelem!
A kiadó csak magyarországi címre postáz!
Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!


Raffle kód: a Rafflecopter giveaway


A blogturné további állomásai

07/21 Kelly Lupi olvas - Isolde
07/22 Dreamworld - 15. századi apátságok és kolostorok
07/23 Nem harap a... - Freize
07/24 Könyvszeretet
07/25 Insane Life - Borítók
07/26 Deszy könyvajánlója
07/27 Zakkant olvas
07/28 Blogturné Klub - Aranyrög vadászat
07/29 Könyvgalaxis



Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe